Etter 7 år tok web-kameraet på Skykkjeset kvelden. Litt ergelig, men samtidig har det nå vart lenge til å være såpass hjemmemekka. Nå har jeg fått opp nytt kamera. Det ble en litt annen patent denne gangen.

Tenkte jeg skulle skrive litt om hvilken løsning jeg har brukt. Jeg bestemte meg for å bruke Raspberry PI med kameramodul. Da har jeg alle muligheter for sensorer, data og fjernstyring. I første omgang har jeg laget til kamera, temperaturmåler og snødybdemåler.

Jeg har skrevet v1 med god grunn. Dette er første forsøk, og jeg ser allerede svakheter som må utbedres.

OPPADTERT 2020.10.01 Det viste seg at å bruke ultralydssensor for måling av løs nysnø ikke fungerte så godt. Jeg har derfor oppgradert snøsensoren til å bruke LIDAR. Du kan se prosjektet av  v2 av snømåleren her: Webkamera med Snømåler v2

Men les gjerne resten av denne artikkelen da de ter mye annen info her som ikke står i v2 artikkelen.

IMG 20191224 141311

Noen av grunnkoponentene

 

scripting

Også en del programmering for å alt til å virke

Forsettelsen er mer teknisk og mer for de som er teknisk interesserte :)

Komponentene jeg har brukt:

- Raspberry Pi 3+

- MicrSD kort med BerryBoot

- ICYBox mSATA USB3 kabinett

- mSATA 250Gb

- RPI Camera Module 2

- 60 cm flex

- WittyPi2 power management

- ds18b20 I2C temperatur sensor

- Relemodul for Arduino

- LTE Modem Siretta

- SR04 Ultralydssensor

 

Det er ganske basic oppsett med Raspberry PI. Litt forklaring med komponentvalg:

En raspberry pi 3+ har ganske bra prosessorkraft, og ikke så veldig dyr, og den har ethernet tilkobling. Jeg har hatt dårlig erfaring med å kjøre operativsystemet på SD-kort. Det er begrenset med hvor mange write / read ett SD kort tåler. smatidig har jeg lyst å kjøre ett fullverdig Linux OS. Så da installerte jeg BerryBoot på SD kortet, og bruker en mSATA disk til systemet. Da vil SD-kotet kun bli brukt til boot, og ikke bli skrevet til. Da vil det har god levetid. Etter boot på SD-kortet vil systemet kjøres på mSATA disken. via USB3.0. En liten mSATA disk koster ikke så mye, og den har god holdbarhet. Systemet blir også en god del raskere.

RPIIB 182MU3 info big

kingston ssdnow uv500 240gb msata serial ata 600

   

En Raspberry kameramodul har 8Mpx oppløsning, og gir ganske gode bilder. For å hente ut bildene bruker jeg ett programm som heter RPI-Cam-Web-Interface. Da kan jeg både se live, og hente ut bilder med overlay med skripting.

Tidlegere hadde jeg ett vanlig webkamera montert i en boks ute på vegen, og nettverkskabel inn. Mne denne gangen valgte jeg å montere Raspberry modulen inne, og bruke en lengre flex på 60 cm ut gjennom veggen. da kunne jge lage ett mini kamerahus og montere kameramodulen utnedørs. Ser ut som det fungerer ok.

68fe7e4cb53767ad6c033bf3b46da3452188a24a pi camera front 1 1426x1080

Det er jo ikke strøm på Skykkjeset, så alt kjører på solcellepanel. Det er begrenset med sol på vestlandet om vinteren, så det går ikke an å ha alt stående på hele tiden. Da hadde nok batteriet gått tomt fort. Derfor bruker jeg en Witty Pi power management modul. Den kan jeg programmere til å skru av og på RaspberryPi'en med en valgfri schedule. Når den er i hvilemodus bruker den nesten ikkenoe strøm i det hele tatt. Nå har jeg programmert den til å våkne hver annen time fra 9 til 17. RPI'en vil dalaste opp webkamerabilde og sensordata, og så gå i dvale etterpå til neste schedule.

003 245x245

RPI og WittyPi skal egentlig få strøm fra en USB min med 5 volt. Jeg har da brukt en variabel spenningsregulator fra luxorparts. Da er det bare o justere til litt over 5 volt.

744993 87049

For kommunikasjon bruker jeg ett Siretta LTE modem. Jeg har brukt 3G USB modem tidligere. Disse blir jo kastet etter deg på telefonbutikker. Men i år blir nok sansynligvis 3G avsluttet ifølge telefonselskapene. Så da er det best å gå opp ett hakk til LTE. LTE modemet går på 12 volt. For å spare mest mulig strøm koblet jeg ett rele til WittyPI modulen som styrer ett rele som skrur av og på LTE modemet. 

rele

Til temperatursensor bruker jeg en ds18b20 temperatursensor. Den er mer en nok nøyaktig, og koster bare noen kroner på en skikkelig elektronikk shop.

 ds18b20

For å måle snødybden brukte jeg en ultralydssenso jeg hadde liggende i roteskuffen. Det er av billigeste typen fra Sparkfun. Når jeg laget til kameraprosjektet var noe av meningen å lage det billigst mulig, og bruke ting jeg hadde liggende i roteskuffen. Det er jo ikke noe gøy å kjøpe en ferdi ting som virker rett ut av boksen :) Jeg spikret ett vanntett kabinett som jeg monterte på en staur utenfor selet på Skykkjeset. Så monterte jeg ultralydssensoren og temperatursensoren i kabinettet. For å få rett temperatur og snødybdre måtte jeg bruke ganske lang kabel ut. Men det ser ut til å fungere greit selv med lang kabel på 25 meter. Jeg kjører både strøm (med hjemmelaget POE) og signal på datakabelen. Men å bruke en billig ultralydssenor tror jeg var en dårlig ide. Det ser ut som ultralydssensoren har problemer med å detektere snoverflaten dersom det er kommet ett ferskt lag med pudder. Det er egentlig litt logisk. Pudder er jo en god lyddemper :) Men det ser ut til å fungere greit når snøen har satt seg litt. Andre sensorer som er mer robuste koster mye. Men ser nå att det har kommet billige LIDAR sensorer på markedet. Så planlegger å bytte ut til en LIDAR sensor.

 SR04

Her er bilder av kabinettet til snødybdemåleren under bygging:

IMG 20200108 193303

2020.10.01 Det viste seg at å bruke ultralydssensor for måling av løs nysnø ikke fungerte så godt. Jeg har derfor oppgradert snøsensoren til å bruke LIDAR. Du kan se prosjektet av  v2 av snømåleren her: Webkamera med Snømåler v2

 

For å poste sensordata på nett bruker jeg Thingspeak. Det er en gratis tjeneste for ett begrenset antall sensordata. Der kan en få ganske bra visualisering av data med grafer:

 

30.03.2020 Da er snødybdemåleren oppdatert ! Nå er den festet på 380cm høyde. Hvis den snør ned da blir jeg overasket. Jeg har og bygd om snømåler så nå bruker den Lidar-teknologi ! Den skal kunne detektere snødybden nøyaktig både med hard snø, og pudder. Ultralydssensoren som jeg hadde først hadde problemer med målingen hvis det var veldig løst pudder.

21.03.2020 Har vist ikke tatt høyde for at det skulle komme så mye snø i år. Den automatiske snømåleren har snødd ned ! Den er 240 cm høy. Jeg gravde meg ned til den i dag. Så snømålingene og temperaturmålingene har ikke vert rett siste uken.

Målte med målestokk i dag. Og nå er det 3,05 meter med snø på Skykkjeset. Skal se om jeg får "oppgradert" snømåleren en av de nærmeste dagene :)

IMG 20200321 164117

 

2020.10.01 Det viste seg at å bruke ultralydssensor for måling av løs nysnø ikke fungerte så godt. Jeg har derfor oppgradert snøsensoren til å bruke LIDAR. Du kan se prosjektet av  v2 av snømåleren her: Webkamera med Snømåler v2


Stjerne inaktivStjerne inaktivStjerne inaktivStjerne inaktivStjerne inaktiv