Var ett lite håp om skikkelig nordlys i kveld. Men det ble bare litt grønt i horisonten.
Da er takpanelet på plass i himlingen. Bare listing rundt bjørneryggen igjen. Blir fint med lyst panel.
Nå er taket ferdig isolert. Så neste steg blir panel i taket. Blir fort lunere med litt isolasjon.
Nå er vi nesten i mål med ytterkledningen også. Satser på å ha tett støl før vinteren slår til.
Det blir fint med ukanta "villmarks-panel"
Da har vi fått plata ene veggen med asfaltplater, og begynt litt på ytterpanelen. Vi skal ha ukantet (villmarks) - panel. panelen er sagd av malmfuru i fra egen skog. Solid materiale med mye al. Noen av treene var vist over 200 år.
Da var takpappen på, og taket er klrt for vinteren. Vi skal ha impregnert tretak over. Men vi vil bruke tiden for å få tette vegger før vinteren, så tretaket kommer kanskje ikke på plass før til våren.
Var en tur på Solbjørgo. Og fikk se nye selet fra en litt annen vinkel i dag.
Det er meldt supert høstvær med opphold hele uken. Så nå har vi satt fart for å få opp tett tak, mens det er tørt vær. Lars jobber om dagen, og jeg er med om kvelden. Satser på å ha tett tak til helgen.
Fine høstkvelder med flotte solnedganger. Sutak på plass på ene siden.
Alle taksperrene kom opp i rekordfart. Fornøyd med montering av mønsåsen, så det ble minimalt med tilpassning.
Her er vindsperren kommet opp på ene siden
Det mest kritiske i byggingen av ny selet. Å få løftet mønsåsen på plass. Mønsåsen er 16 meter lang og ca 450 kg. Vi har verken heisekran eller helikopte. Men med litt planlegging og enkle triks gikk det overaskende lett å få den på plass.
Mønsåsen klar til løft
Først stroppet vi den fast til en tverrbjelke på frontlasteren
Så løftet jeg den opp i ene enden og kjørte den inn over ene gavlveggen
Mønsåsen oppe på den ene siden
Så var det å løfte den opp i andre enden, og skyve den forsiktig inn over loftet
Etter at mønsåsen var kommet opp på loftet kunne vi måle opp og tilpasse flatene der den ligger på stenderene
Vi satte opp sikring på begge sider av stenderen i mønet. Så løftet vi den opp på stenderen i den ene enden med en anretning på frontlasteren. Enden ble sikret før vi gjorde det samme på andre siden.
Mønsåsen på plass, og festet. Tilpasningen ble veldig bra. Bra kul på mønsåsen på midten, så vi har snørt den ned til stokken i midten md kjettingtalje. Regner med at den vil ligge fint på plass når taket er komet p.
I vinter hugde vi en flott stokk som skal brukes som mønsås. Den er kappet på 16 meter, så vi måtte bruke to traktorer for å frakte den opp til nye stølen.
Lille Kubotaen fremme, og Fiaten med lessapparat bake.
Mønsåsen klar til montering.
I dag reiste vi rundsokken som skal stå midt i huset i stua. Her måtte det handemakt tilsiden vi ikke kunne komme til med traktor. Gikk ganske lett med kjettingtaljer og jekkestropper. Rundstokken skal gå helt fra gulvet og opp i takmønet, og skal holde oppe mønsåsen på midten. Det blir fint å ha en skikkelig rundstokk i stua.
I dag satte vi opp rundstokken som skal bære hjørnet ved ene inngangen. Veldig greit å ha en traktor med lesseapparat for å reise opp stokken. Nøyaktig tilpassing av stokken med motorsag på plassen.
Reisverket er oppe, og bjelkelaget i andre etasje er på plass. Begynner å se konturene og størrelsen av bygget.
Bjelkelaget i første etasje på plass. Sondre var med og snekret. Fint å få se grunnflaten.
Da var det en pause i slåtten og tid for litt arbeid på nye stølen igjen. Fikk Sondre og Nils Arild Johnstad med på støping av ringmur. Det var bra med hjelp så vi fikk støpt hele på en kort arbeidsdag.
Godt med hjelp for å stryke ut støpen.
Lemping av sement.
Armering
Det var veldig bløtt i bakken etter mye regn i det siste. En full henger med støpesand ble for mye for torva, og ene hjulet på hengeren brøyt i gjennom. Gikk greit å få opp igjen hengeren etter at vi hadde brukt all støpesanden.
Da er vi godt i gang med grunnmuren. Det blir fint med en solid gråsteinsmur nederst. Vi har entet mesteparten av steinen fra grunmuren i det gamle selet. Det gamle selet hadde fjøs i kjelleren, og to meter høy mur. Så det var en god del stein å ta av.
Praktisk å ha traktor med frontlaster for å få hentet de største steinene.
Litt drenering må til. Det har vert veldig bløtt i bakken på stølstreet. Men nå har gravd opp dreneringsgrøft rundt hele jordet. I tilleg blir det litt drenering rundt tomten.
Praktisk å få leie paselig stor 2,5 tonns gravemaskin av Johnstad Maskin
Da har vi fått begynt på nye stølen. Nå er vi ferdig med lamming, og sauene er kommet ut. Så nå blir det litt tid til å lage til tomt og grunnmur før slåtten begynner.
Tometen er gravd ut, og vi kan begynner på muring av grunnmur. Vi skal mure gråsteinsmur nederst, og støpe på en ringmur oppå.
Vi fikk Lars Ingvald i Folkedal til å sage alt tømmeret til materiale for reisverk, og ytterkledning. Alt reisverk og taksperrer er saget av eget materiale. Til yterkledning sagde vi ukantet furupanel.
Sondre stabler reisverk for tørk
Det ble hogst i år og, men i år skal vi sage tømmeret for å få materiale til den bygging av det nye stølshuset i Skaftedalen.
Det en del gran til reisverk, og god innvokst furu til panel
Har og funnet ett fint emne til mønsås.