Tidligere lagde jeg ett webkamera med automatisk snømåler på Skykkjeset. Dette laster opp bilde, temperatur og snødybde til nett. Du kan se detaljene fra prosjektet her: Webkamera med automatisk snømåler.

 Men etter att den hadde vert i bruk en vinter fant jeg ut at den ikke virket optimalt. Jeg hadde brukt en ultralydssensor for å måle avstanden ned til snøen. Dette fungerte fint på fast snø. Men på ferskt pudder og veldig løs snø veste det seg å fungere dårlig. Og det er jo egentlig ganske logisk. Ultralydsmåleren bruker jo lydbølger for å måle avstand. Og pudder er en ganske god lyddemper. Så da ble refleksjonene tilbake til sensor veldig svake, og jeg fikk ikke målinger. Og det er jo spesielt pudder jeg har lyst å få vite mengden av. Pudderalarm er fint :)

Så da var det å finne en annen type sensor for avstandmåling. Jeg kunne ha brukt ir for avstandsmåling, men den fungerer dårlig på ujevne og porøse materialer. Og det kan bli problemer ved sterkt sollys i den hvite snøen. MEN nå har det kommet en del LIDAR-moduler som er ganske billige. De er veldig nøyaktig, og fungere under alle forhold. De greier og å se veldig porøse materialer som f.eks. pudder.

Lidar 06

Jeg brukte Seeed Studio sin TF mini LIDAR

tf minilidar

https://www.seeedstudio.com/Seeedstudio-Grove-TF-Mini-LiDAR.html

Den snakker UART, og er lett å koble til en Raspberry PI. Den kan og ta 5v som supply voltage, så da tåler den lengre ledningsstrekk.

For å lage ett vanntett hus, og beskytte mot snøfokk osv. brukte jeg en rør skjøte-muffe, og ende-lokk til avlapsrør som jeg kjøpte på Biltema:

 Lidar 01

Jeg brukte baderomsplate, og borret hull for å feste lidar og temperatursensor

Lidar 02

Dette ble festet inne ende-lokket

Lidar 03

Så tredde jeg ende-lokket inn i skjøtemuffen. Skjøtemuffen har tette o-ringer

Lidar 04

Endelokk med LIDAR inni, og skjøtemuffe sammensatt

Lidar 05

Så limte jeg fast en bit med baderomspanel oppå endelokket. Da kan jeg feste snømåleren i badersomsplaten, og slippe og få gjennomgående hull inn til sensoren. Erfaring fra andre webkamera prosjekter er å være nøye med å få ting skikkelig vanntett..

Lidar 06

Skjøtemuffen har perfekt diameter og lengde for å skjerme LIDAR sensoren fra snøfokk, og samtidig ikke blokkere for utstrålingsvinkelen til LIDAR'en.

Jeg har ca 15 meter ledning mellom Raspberry PI og LIDAR. Det fungerer helt fint. Jeg har brukt en vanlig nettverksledning. jeg kjører forsyningsspenning på to av parene, og data fra LIDAR og temperaturmåler på de to andre parene.

Har så laget noen RPI script som leser snømåler og temperaturmåler, og laster dette opp til ThingSpeak. Etterpå kan jeg embedde grafer og verdier fra ThingSpeak på nettsidene mine.

Script

Du kan se resultatet her: 

https://www.hyperspace.no/webkamera/skykkjeset-webcam

 


Stjerne inaktivStjerne inaktivStjerne inaktivStjerne inaktivStjerne inaktiv