De fleste har vel opplevd at limet på fellene har blitt dårlig etterhvert. Noen feller varer i mange år, mens andre kanskje blir dårlige etter bare ett år. Noe er nok p.g.a. forskjellige kvalitet. Men det kan og være p.g.a. dårlig behandling av fellene.

Fellene var bra helt til jeg gjorde en tabbe i fjor vår. Jeg glidet skiene mine, og børstet de etterpå. Men jeg hadde ikke tatt meg tid til å tørke av skiene skikkelig etterpå. Så det lå masse voks støv igjen på skiene når jeg satte på fellene. Etter det ble fellene helt elendig. De har så vidt hengt på skiene. Men når det er veldig kaldt, eller bløtt, detter fellene fort av. Irriterende når en har planlagt tur, og fellene ramler av i begynnelsen av turen.

Jeg vurderte om jeg skulle legge på ny lim på fellene. Det koster en del, og er ikke garantert at det blir helt bra det heller. Men så fant jeg ett tips på nett. Det kunne jo ikke bli værre av å prøve det. Fellene mine er orginale Fischer feller produsert av Pomoca.

Rejuvinering av fellelim med strykejern:

IMG 20210202 200321 

Trikset er å varme opp limet med strykejern (evetnuelt skibrenner). Hvis limet ditt er blitt tørt og uten heft virker det som det får tilbake den mjuke klebete overflate. Hvis limet er blitt klumpete vil det flyte utover å få en jevn overflate. Rusk og rask i fellene virker som det synker ned i limen, og limen dekker over rusket.

Jeg festet fellene på en planke med skrutvinger. For att limet ikke skulle feste seg på strykejernet dekket jeg fellen med matpapir. Ikke bakepapir siden det har ett vokslag som kan blande seg med limen. 

IMG 20210202 200450

Jeg satte strykejernet på medium / ull. Så strøk jeg sakte over fellene så jeg kunne se att limet fløt utover og fikke en blank overflate.

IMG 20210202 201004

Etterpå lot jeg limet kjøle seg ned i en time før jeg tok av matpapiret. Papiret satt veldig godt fast, og jeg var redd jeg hadde ødelagt fellelimet totatalt. Men jeg varmet forsiktig opp igjen litt og litt mens jeg dro av matpapiret. Da løsnet det greit. Etter at matpapiret var tatt av hang jeg fellene til tørk i 24 timer uten beskyttelsesfolie.

Dagen etter tok jeg en test-tur på Hondalsnuten. Det var -17 grader og knusktørr pudder. Noe fellene mine likte svært dårlig tidligere. Men nå satt fellene bra helt opp. De satt faktisk ganske bra når jeg skulle dra de av på toppen. Så denne prosedyren kan jeg anbefale dersom fellelimen på fellene dine er blitt veldig dårlig. Koster bare 5 kroner i matpapir og strøm :) Mye billigere og enklere enn å legge på ny lim. 

Her er en video av første test etter 5 km tur i -17 grader og knusktørr pudder.

 

! Dersom dere prøver dette gjør dere det på eget ansvar. Det kan være forskjell på feller og fellelim. Og dette virker kanskje ikke på alle typer feller !

Tips for å få fellene til å vare lenger:

- Jeg bruker å legge de sammen med beskyttelses-folie ( protective nesh / backing foil). Det tror jeg er det mest gunstige for fellene. Lim mot lim er vanligvis greit, men på noen feller kan limet løsne når du tar fellene fra hverandre. Og noen feller har så kraftig lim att en sliter med å få de fra hverandre.

- Etter hver tur henger jeg fellene til tørk på verkstedet. Der er det ca 10 grader om vinteren. Det er nok til at de tørker. Men ikke så varmt at limet vil degradere. Jeg lar de henger med beskyttelses-folien på. Det forhindrer at støv og rusk legger seg på limen.

- Pass på å ikke få rusk, støv, gras osv i fellelimen.

Brukervurdering: 5 / 5

Sjerne aktivSjerne aktivSjerne aktivSjerne aktivSjerne aktiv