Telemark entusiastene ser desverre ut til å være en utdøende rase. Og godt telemarkutstyr for topptur er ikke lett å få tak i. Enten er det tungt og stivt. Eller så er det svindyrt. Utviklingen går rivende i lett randonee-utstyr med tec-bindinger. Men når det gjelder telemark-utstyr har det desverre skjedd veldig lite. Det har kommet noen spennende løsninger med tec-tå og løs hel. Men prislappen er skyhøy, utstyret har litt barnesykdommer, og det finnes bare ett fåtall støvler. I tillegg er støvlene tunge og stive. 

Jeg har gått for en annen løsning som sikkert mange synes er gammeldags. Men den fungere utmerket, er billig, og ikke minst lett !

Jeg kjører faktisk på 75mm bindinger ! 

Binding oppover:

Som binding bruker jeg en Voile 3 pin med enkel modifikasjon: Vidjen (hel-kabelen) til denne bindingen er enkel å ta av. Det sies at 1 kilo på foten, er 5 kiloni sekken. Og det stemmer nok bra etter min erfaring. Så når jeg går opp hekter jeg av vidjene og putter de i sekken. Jeg har veid bindingene inkludert 10mm heveplate. Og det er 270 gram. Det er ca samme vekt som en vanlig rando-binding. Skoene henger godt fast med 3 pin og klemme, samtidig som de flekser lett. Dersom du vil ha det enda lettere kan du montere bindingen direkte på skien. Da er det bare 180 gram. Men vil absolutt anbefale å ha heveplater. Dette gjør skiene lettere å kante ved traversering, og faktisk mer stabile nedover. Så da har vi løst første problem: lett binding opp.

IMG 20200221 185840

Sko:

Når det gjelder sko er faktisk 75mm skoene helt ok. En Scarpa T2 eco er mer en stiv nok, og samtidig ok flex til å gå med skiene over lengre avstander. De er en del tyngre og stivere enn proffe rando-sko. Men likevel helt grei. Vanlige 75mm skinnsko er ganske tunge og stive de og. Plastskoene har en tjukk og mjuk innersko, så de er mindre sjans til å få gnagsår i en plastsko enn skinnsko. Sammenlignet med Scarpa TX Pro (som egentlig er den eneste aktuelle tech skoen), en den faktisk litt lettere. 1680 vs 1750 gram. Dersom en vil ha noe enda lettere kan en bruke Scarpa T4 som er bare 1340 gram. Da nærmer det seg rando sko på kiloen. Men T4 er ikke fullt så stabil da den er lavere.

IMG 20200221 190020

Binding nedover:

Så var det nedover. De orginale vidjene på Voile 3 pin bindingen er desverre ganske slapp, så det fungerer ikke. Men vidjene fra Rottefella Cobra passer rett på Voile bindingen. De røde vidjene kan en stramme bra for å få full kontroll nedover. Gamle rottefella bindinger finnes billig på Finn.no. Fleksen med cobra vidjene er også perfekt, jevn, og stram nok til full kontroll. Eneste problemet er at det ikke er noen utløsningsmekanisme. Så hvis du tryner skikkelig, er det knærne dine som "løser ut" og ikke bindingene. Men med rett "telemark fallteknikk" går det bra. Ved tryning rett fram er det det å vri seg litt til siden og lande på skrå på skuldren og ta en "kontrollert" kollbøtte. Men det beste er selvfølgelig å bli så god at en ikke tryner.

IMG 20200221 190100

For å letter kunne ta av og på vidjene når du går oppover har jeg snudd bøylene opp ned. Da er det bare å vippe de opp, og ut av festet i bindingen.

Jeg bruker dette oppsettet på både smale og breie ski, og det fungerer bra. Har ett par lette Skitrab ski som er 85mm, og ett par breiere Fischer ski som er 96mm. Det fungerer helt fint på 96mm. Men jeg tror ikke jeg vil nabefale denne løsningen for ski over 100mm.

IMG 20200221 184904

Montering av binding:

Hvordan bindingen monteres på skiene har mye å si for hvor stabile de blir å skli med. Tror dette er enda viktigere med telemark. Den tradisjonelle måten å montere telemarkbindinger på er att tåballen / trykkpunktet mot skien skal være på skiens monteringsmerke. Dette fungerer ikke på moderne rando ski. Det fins så å si ingen nye ski som blir laget spesielt til telemark. Skiegenskapene er tiltenkt rando. Så monteringspunktet er satt opp for å være på monteringspunktet på en rando-sko. Jeg har prøvd med montering av telemark-bindingen på forskjellige plasser på skiene. Det jeg har funnet ut er att det beste er å montere bindingen slik att merket på skoen / bootcenter og skien er rett over hverandre, evetuelt att skoen er 5 til 10 mm bak merket. Egentlig akkurat som rando bindinger. De fleste nye ski har vippepunkt på bootcenter merket, og har avansert geometri som er beregnet for rett bindingsmontering.

En annen ting er at telemark-stilen. Når en sklir telemark med plastsko og rando-ski er det best med en litt annen telemark-stil der en har like mye vekt på begge beina. Tradisjonell stil er å ha mest vekt på det fremste beinet. Med plastsko må en legge mer trykk på bakerste foten og styre litt med den og. Ved å ha like mye vekt på begge føttene blir en mer stabil, og får litt mer flyt også. Da vil og presspunktet mot skia være litt lenger bak. Dette tilsier att bindingen må være lenger frem. Altså på bootcenter.

Ved montering av telemarkbindinger på bootcenter blir skiene MYE mer stabil, og du kan skli hardere. Skiene får mer grep ved skrensing. Og du får og mer flyt i løssnø. Det blir og lettere å gå oppover med bindingene på bootcenter, da tuppen letter lettere og holder seg over snøen.

Ved montering av binding bak bootcenter merket er det lett att tuppen vipper for mye opp ved skliing. Da bli skien ustabil ved hardt trykk, ustabil i fart, og mister lettere grepet på hardt føre. De er og tyngre å gå oppover med da tuppen letter subber, og ikke søker så mye opp på snøen.

Her ser du bilde av forskjellen ved tradisjonell telemark montering til venstre, og "moderne" telemark montering til høyre:

IMG 20181216 150741


Brukervurdering: 5 / 5

Sjerne aktivSjerne aktivSjerne aktivSjerne aktivSjerne aktiv