Hvordan få en Scan 59 ovn til å brenne

I høst kjøpte jeg meg en ny ovn. Det var en Scan 59. Tidligere hadde jeg en eldre scan ovn. Den brant som bare det. Men den nye SCan 59 ovnen var nesten umulig å fyre med. Den var utrolig treg å få fyr på. Og når du først hadde fått fyr, og prøvde legge innpå mer ved sloknet det. Den oste og glassene ble helt svarte med en gang. Den var ihvertfall ikke rentbrennende.

Jeg sjekket litt rundt, og fant ut att de fleste nye rentbrennende ovner er like trege å fyre med. Det var ett generelt problem.

Jeg fant da ut att jeg skulle prøve å fikse litt på ovnen. Jeg hadde den gamle ovnen å se etter, så jeg tenkte jeg kunne prøve å gjøre det likt.

Første modifisering: Det virker som om det er alt for liten trekk i ovnen. Platene i toppen av ovnen har veldig liten åpning. Jeg fant da ut att jeg skulle prøve å sage av litt ev den ene platen i toppen. Du kan se sprekken foran den øverste platen på bildet.

IMG_3341s

Dette gjørde ovnen drastisk bedre. Det ble bra trekk i ovnen og det gikk an å fyre ordentlig. Det sluttet også å ose.

(Jeg fant ut etterpå att jeg kanskje burde ha sagd av på baksiden av platen i stedetfor. Jeg har ikke testet det enda.)

Modifisering 2: Ovnen var fortsatt treg å fyre opp i. Den gamle scanovnen min hadde en askuskuffe som kunne trekkes ut ved oppfyring for å få ekstra trekk. Scan 59 har også en askeskuffe, men døren til ovnen går foran denne askeskuffen. Når du lukker igjen døren går dørlukkeren borti skuffen og skyver den inn igjen. Det er jo håpløst å fyre med åpen dør. Jeg fant da ut att jeg skulle sage av litt av kanten på skuffen slik att ikke dørlukkeren tok borti. Da kunne jeg åpne skuffen ved oppfyring, og samtidig lukke døren. Se hakket øvert i høyre hjørne på skuffen. Skuffen tetter fortsatt når den er innskyvd.

IMG_3345s

Nå ble ovnensuper å fyre opp i. Det fatner med en gang, og det er full fyr etter få minutter.

Modifisering 3: Men når du nå har fått fyr i ovnen må du skyve inn skuffen for å kunne fyre videre med vanlig trekk. Eller brenner all veden opp på nullkommaniks uten noe varme. Problemet nå er att du må åpne ovnsdøren for å få skyvd inn skuffen. Det kan føre til att det kommer mye røyk inn i rommet fordi det ikke brenner rent av veden enda. Jeg fant da ut att jeg skulle feste ett ekstra håndtak  skuffen som kunne stikke ut i sprekken under døren sammen med håndtakene til over og undertrekk:

IMG_3343s

Her er ved oppfyring og skuffen ute:

IMG_3346s

Når det har fatnet godt kan hendelen skyves inn for å lukke skuffen:

IMG_3347s

Dette kan og brukes dersom ovnen nesten er brent ut, og du hiver innpå ny ved. Det kan være du ikke får nok trekk bare ved å åpne trekken på fullt. Da kan du dra ut skuffen for å få ekstra trekk.


Brukervurdering: 5 / 5

Sjerne aktivSjerne aktivSjerne aktivSjerne aktivSjerne aktiv